Vücut, genetik alt yapı ve büyüme-gelişme döneminden itibaren maruz kalınan çevresel faktörlerin etkisi altında şekillenir. Genetik ve çevresel faktörlerin altında bazı sağlık sorunları ortaya çıkabileceği gibi, kişinin vücut dokularında günlük hayat kalitesini olumsuz etkileyecek şekilde gelişme görülebilir. Bu anlamda, kadınlarda karşılaşılan rahatsızlıkların başında büyük ve yoğun meme dokusu gelişmesi gelir. Bu sorunun çözümünde sıklıkla başvurulan tedavi yöntemlerden biri meme küçültme ameliyatıdır.
Meme Küçültme Ameliyatı Neden Yapılır?
Meme dokusu, vücudun sağlıklı bir şekilde yaşamını devam ettirebilmesi için kendi başına hayati bir göreve sahip değildir. Ancak meme dokusunun normal sınırlardan fazla bir hacme sahip olması, başta kas-iskelet sistemi problemleri olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açma riski taşır. Bununla birlikte bireylerde zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden bütüncül sağlığın sağlanması adına meme dokusunun ihtiyaca uygun şekilde yeniden düzenlenmesine ihtiyaç duyabilir. Bu koşullarda ise meme dokusunun makul ölçülerde azaltılması gündeme gelir.
Aşağıdaki durumlarda meme küçültme ameliyatı yapılması düşünülebilir:
Meme Küçültme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında uygulanan bir cerrahi işlemdir. Ameliyat esnasında memeye ait yağ, bağ, salgı dokuları ile cilt dokusunun bir kısmı cerrahi yöntemlerle vücuttan çıkarılır. Bu operasyonda liposuction gibi yöntemlerle fazla yağ dokusu özel olarak da alınabilir. Dokuların çıkarılma işlemi genellikle ciltte yapılan belirli kesiler altından gerçekleştirilir.
Cilt kesileri, gelecekte çok belirgin iz bırakmaması amacıyla meme dokusunun hemen altından, kolaylıkla görülemeyecek ve kozmetik yönden estetik olarak iyileşmesine imkan verecek şekilde açılır. Bunun yanında, meme dokusuna uygun şekil ve boyutun verilmesi ve mevcut meme ucu dokusunun korunması adına meme ucu çevresine de kesi yapılması gerekebilir. Belirlenen meme dokularının alınmasının ardından kesiler uygun şekilde kapatılarak memeye son şekil verilir. Bazı durumlarda meme ucunun anatomik yerleşimi memenin son boyutunda estetik yönden kötü görünebileceğinden, meme ucu dokusu ek cerrahi işlemler yardımıyla memenin daha yukarı kısımlarına taşınabilir.
Ameliyat sonrası her iki memede simetrik olacak şekilde boyut ve şekil verilmesi hedeflenir. Ancak cerrahi kesi bölgelerin iyileşme sürecinin farklı seyretmesi nedeniyle ameliyat sonrasında asimetrik görünüm gelişmesi riski söz konusudur. Bu ise ek cerrahi girişimlerin yapılmasını gerektirebilir. Ameliyat sonrasında meme ucu dokusunda bir miktar küçülme olabilir. Ameliyatta yapılan cerrahi kesi yerleri küçülse de tamamen ortadan kaybolmaz ve bir miktar iz bırakarak iyileşir.
Meme Küçültme Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Meme küçültücü cerrahi, genel veya lokal anestezi altında uygulanan küçük çaplı girişimsel bir işlemdir. Bu anlamda, cerrahi sırasında ve sonrasında çeşitli komplikasyonların gelişebilmesi açısından bazı riskler mevcuttur. Bu riskler aşağıdaki gibi özetlenebilir: