Toplumda 6 bin bebekte bir görülen doğumsal kulak deformiteleri, işitme kayıplarına ve ilerleyen dönemlerde iletişim güçlüğüne neden oluyor. Çocuklarda özgüven kaybı ile birlikte sosyal ilişkilerde de problemlere yol açan kulak deformiteleri, modern yöntemlerle konforlu bir şekilde tedavi edilebiliyor.
Erkeklerde daha fazla görülüyor
Doğumsal kulak deformitelerine kulak kepçesi yetersiz gelişimi adı verilmektedir. Kusurlu kulaklar yaklaşık 6 bin doğumda bir görülür. Ciddi işitme kayıpları ise yaklaşık 17 bin 500 canlı doğumda bir görülmektedir. Ciddi işitme kayıplarının 10 çocuktan 6’sını erkekler, 4’ünü ise kızlar oluşturmaktadır. Kulağında deformite olan çocukların çoğunda dış kulak yolu da gelişememektedir. Bu hastalarda dış ortamdan gelen seslerin tamamı iç kulağa iletilmemektedir. Çünkü sağlam bir kulak kepçesi ve dış kulak yolu gelişmez. Hatta bu hastaların bir kısmında, orta kulak kemikçikleri de gelişmemiş olabilir. Dolayısıyla hava yolu ses iletimin bozulmasına bağlı işitme kaybı gelişmektedir.
Doğru zaman beklenmeli
Kaburga kıkırdakları kullanılarak yapılacak cerrahi işlemlerde çocuğun gelişimi için 9 yaşının beklenmesi çok önemlidir. 6 yaşındaki bir çocukta kulağın nihai gelişimi yaklaşık yüzde 80-85 oranında tamamlanmış olur. Cerrahi için kaburga kıkırdakları kullanılacaksa göğüs kafesi gelişiminin de yeterli olması gerekir. Aksi halde kaburga kıkırdakları alındıktan sonra solunum güçlüğü gelişebilmektedir.